Juridiska bekymmer...

Igår kväll råkade jag hamna framför den andra delen av SVT:s filmatisering av Läckbergs Stenhuggaren. Som polisstuderande och blivande polis fann jag mig själv häpet gapandes åt den närmast parodiska framställningen av poliskåren på orten för mordgåtan. De hade passat bättre som konstaplar i någon hysterisk stumfilm med Charlie Chaplin: socialt inkompetenta, korkade och allmänt ostrukturerade. Dessutom uppvisade dessa i tjänsteår erfarna poliser påfallande kunskapsbrister om den mest grundläggande juridiken. Då tänker jag främst på den som gäller gripande, anhållande och häktning. I en scen står de nämligen på stationen och för något slags förvirrat resonemang kring huruvida de ska häkta en misstänkt person eller ej. I verkligheten är detta ett beslut som aldrig får fattas av polisen. Polisens uppgift är att gripa misstänkta gärningsmän, antingen efter det att en åklagare har fattat beslut om anhållande eller på eget initiativ varpå ärendet föredras för en åklagare som därefter beslutar om ett anhållande. Efter anhållandet är det upp till Tingsrätten att bestämma om den misstänkte ska tas i förvar under fortsatt utredning, det vill säga häktas.

 

Nu kanske ni tycker att är en aning kinkigt att gnälla över sådana petitesser, men det borde väl vara en smal sak att kolla upp de juridiska detaljerna då man ändå är igång och bränner miljoner på ett filmprojekt? Sannolikt förhåller sig majoriteten emellertid likgiltig inför om polisen griper eller häktar och därmed torde det vara ytterst få som finner någon som helst glädje i dagens blogginlägg. I vilket fall som helst - om det finns några läsare där ute med ambitioner att komma in på Polishögskolan så föreslår jag att ni börjar förbereda er på att älta juridik till förbannelse. Att vara polisstudent handlar, tro det eller ej, mer om plugg än om hopp och lek. Men om man har det praktiska polisarbetet för ögonen under studierna så blir även de mest teoretiska passagerna riktigt intressanta…


Ett utdrag ur kurslitteraturen - "Särtryck ur Rättegångsbalken", P. Fitger.


Kommentarer
Postat av: idet

med tanke på att Läckberg håller ihop med Sveriges mest kända polis, som brukar kolla hennes manus, är det pinsamt att trassla till en så enkel sak som häktningsframställan.

2009-12-27 @ 23:18:56
Postat av: Anonym

Exakt Idet! Men det måste nästan vara SVT:s producenter som har klantat till det... Läckberg har säkert koll! =)

2009-12-27 @ 23:30:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0