Veckan som varit...

Framöver är det tänkt att den här bloggen ska uppdateras dagligen, men för att ge er något att läsa redan nu sammanfattar jag, i urval, veckan som varit. Innan jag går vidare kan det dock vara på sin plats att nämna att vi just nu befinner oss i den andra kursen om det brottsutredande uppdraget, där vi lär oss om processen från begånget brott, genom brottsutredningen och fram till huvudförhandling (rättegång). Alltså: veckan som varit…

 

Föreläsning om skadestånd: En av våra juridiklärare föreläste i aulan om skadestånd, det vill säga de anspråk om ekonomisk ersättning som brottsoffer kan göra. Av naturliga skäl spetsade vi öronen lite extra när det talades om de (få) fall när polisman kan begära skadestånd. Den bestående känslan var att man måste vara beredd att utstå långt mycket mer än folk i allmänhet, men det var väl i och för sig ingen nyhet.

 

Slutförhörsövning: Genom kursen har vi jobbat med ett sammanhållet rån-case och genom teknisk undersökning på brottsplatsen har vi lyckats säkra fingeravtryck och DNA som entydigt pekar mot en viss gärningsman. Dessutom har vi i husrannsakan funnit ytterligare bevis som skulle fälla vilken ”dumnekare” som helst. Nu var det slutligen dags att hålla förhör med den misstänkte (figuranter från terminen över oss) och efter viss gnuggning lyckades jag nå fram till ett erkännande. Något säger mig att jag aldrig kommer att få uppleva en sådan övertygande teknisk bevisning någonsin igen.


 
Två "kollegor" i studiegruppen samlar bevis på brottsplatsen ("Görans livs")


Laserskjutning: Nej, vi snackar inte Star Wars. Här handlar det om en anordning som sätts i magasinsbrunnen i en vanlig Sig Sauer 225. Därefter skjuts en ljusstråle mot en måltavla och resultatet redovisas på en dataskärm. Därmed kan man analysera hur man siktar, trycker av och träffar. Jag måste tillstå att det gick ganska bra. Tackar vår eminente lärare för goda instruktioner!

 

Beep-test: Här var det fråga om ett konditionstest som utvecklats på de brittiska öarna och som används flitigt av fotbollsklubbarna i de engelska proffsligorna. Det går ut på att man springer fram och tillbaka på en sträcka av 20 meter och detta enligt ett ljudband som anger en ständigt ökande takt. Det gick inte kass, men eventuellt behöver jag omfördela tiden från att lyfta skrot till att löpa i skolans eljusspår. Fast å andra sidan gillar jag devisen som en av våra bastaktiklärare har lärt oss – hellre frånsprungen än nedbrottad!

 

Imorgon är det dags att vara figurant (skådespelare) i  en av avgångsklassernas slutövning. Då gäller det att till varje pris undvika att bli utsedd till ensam och medgörlig knivinnehavare någonstans i svinkylan vid idrottsplatsen. Har man riktig tur får man istället köra runt i AC-värmen i en lyst bil och lyssna på radio innan det är dags att härja i snön.

 

Som sagt, framöver kommer det fler och mindre uppdateringar, men detta får fungera som en uppstart…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0